ulrikahederberg

Högkänslighet

Högkänslighet (HSP = Highly Sensitive Person) är ett personlighetsdrag. Fackbegreppet för
personlighetsdraget är sensorisk bearbetningssensitivitet (sensory processing sensitivity, SPS). Begreppet myntades av Dr. Elaine N. Aron 1996. Klicka HÄR för att TESTA dig själv om du är högkänslig.

Medfött

Högkänsliga personer föds med ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor.

Detta gör högkänsliga personer extra mottagliga för sin emotionella och fysiska miljö. De lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt på en djupare nivå. Därför behöver de mer tid och energi än andra att smälta alla intryck.

Forskning

Forskningen har funnit att hjärnan hos högkänsliga personer fungerar lite annorlunda än hos icke-högkänsliga.

Högkänsliga personer är ofta mer medvetna om subtila nyansskillnader och detaljer, vilket främst beror på att deras hjärnor bearbetar informationen annorlunda och reflekterar över den på ett djupare plan. Inte sällan leder det till att man som känslig individ känner sig överväldigad och överbelastad av alla intryck. 

Ta hand om dig

Högkänsliga har ett större behov av tid för reflektion och återhämtning. Vi behöver vara mer noggranna med vilka vi väljer att umgås med och vart vi lägger vår tid och energi. Vi bör vårda oss själva ömt och ta ansvar för att sätta de gränser vi behöver för att må bra i en överväldigande värld.

Omfamna din känslighet

Din känslighet är en fin egenskap som berikar ditt och andras liv när du tar hand om dig själv. Det finns en oerhörd kraft i högkänsliga personer när de accepterar och utvecklas i sin känslighet. Därför älskar jag att arbeta med högkänsliga och ambitiösa kvinnor för de kan förändra världen bara med sin känsliga närvaro.

Du behövs i vårt högpresterande samhälle med din empatiska, kärleksfulla och kloka förmåga ❤️

Kärleksfulla hälsningar
Ulrika, ambitiös & högkänslig