ulrikahederberg

När aktiveras din Prestationsprinsessa?

När aktiveras din Prestationsprinsessa?

Del 2
Idag vill jag ge dig tre exempel på när Prestationsprinsessan kan vara närvarande och hur den inre dialogen kan se ut.

Ett typiskt exempel är att hon inte tillåter dig att vila med gott samvete. Hon tycker du ska göra klart allt på din ”måste-lista” innan du kan få återhämta dig, vilket innebär att du aldrig får någon tid för vila. Om du sträcker på dig en stund så går hjärnan på högvarv med allt du borde göra, så du kan ändå inte slappna av och få vilan. Hon driver dig till trötthet och i värsta fall till utmattning. Det kan låta så här:

”Inte kan du vila nu när du har massor att göra. Du borde ta tillvara på varenda minut att producera materialet till din nya kurs. Sova kan du göra i graven, nu gäller det att öka takten så att du lyckas med ditt företag. Du kommer aldrig att lyckas genom att ligga på soffan och lata dig. Du kan vila när du har gjort klart kursen.”

Ett annat exempel är att hon tycker att du kan göra allt bättre, inget är tillräckligt bra. Du måste prestera ditt allra bästa. Det innebär att du jobbar hårt och länge på detaljnivå. Det håller dig ifrån att komma ut med dina produkter och tjänster. Du hittar nya saker som du kan förbättra hela tiden så du blir aldrig klar. Det kan låta så här:

”Innan du börjar lansera din kurs så behöver du ha en bloggsida och gärna en hel del blogginlägg klara om någon går in och läser så att det ser proffsigt ut. Självklart behövs då även proffsiga bilder till bloggen så du behöver skapa en grafisk profil där alla bilder har samma stil. Du behöver även en gratisprodukt som kunderna kan ladda ner när de besöker din hemsida. När det är klart kan du lansera din kurs.”

En annan situation kan vara när du ska prestera med andras ögon på dig exempelvis när du ska hålla ett webinar online (livesändning). Hon är rädd att tekniken ska strula eller att hon ska bli ifrågasatt på något sätt. Hon är livrädd för att misslyckas i sitt framförande. Det håller henne tillbaka från att våga synas som företagare. Det kan låta såhär:

”Tänk om ingen anmäler sig? Ännu värre om det bara är 5 stycken som kommer, så pinsamt. Tänk om någon ställer frågor som du inte kan svara på eller att de tycker att du inte är tillräcklig kompetent inom ditt området? Tänk om det blir något systemfel! Då kommer de tycka att du är oproffsigt, du vet själv hur irriterad du blir när du tittar på webinars som inte fungerar.”

Det finns många tillfällen då Prestationsprinsessan dyker upp och hon allierar sig gärna med andra självsabotörer så hon blir extra stark i sin vilja och drivkraft. Hon gillar att samarbeta med Perfektionisten- , Kontrollanten- och Jämförelsesabotören. Hon har höga krav på sig själv att leverera och prestera på topp. Good Enough existerar inte i hennes värld. Det innebära även att hon har höga krav på andra. Hon förväntar sig att alla gör sitt bästa och leverera på topp. Hon kan bli irriterad på de som inte tar uppgiften lika seriöst som hon. 

Kan du känna igen dig? I vilka situationer går din inre Prestationsprinsessa igång? Dela gärna med dig i en kommentar.

Ha en fin dag!
Ulrika✨

Kurs: Konsten att räcka till som Prestationsprinsessa

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln