ulrikahederberg

Högkänsliga blir lätt överväldigade

Högkänsliga blir lätt överväldigade

Idag är jag känslomässigt uttömd efter att ha tillbringat gårdagen på sjukhuset där min son blev sövd för att fixa sina tänder. 

Sjukhusmiljön är jobbig för mig som högkänslig. Jag tar in ALLT jag ser och hör, samt att en massa gamla känslominnen aktiveras från tiden då min son var liten och var mycket sjuk. Vi for ut och in på sjukhuset under hans första 4 år.

Men det väcker även tacksamhet i mig. Att vi idag har det bra medan jag känner andra som fortfarande far in och ut på sjukhuset och kämpar för överlevnad med sina barn med särskilda behov. Så det är verkligen en mix av känslor att vara i den miljön. Den påminner mig om hur skört livet är och hur vi dagligen går på vägen mellan liv och död. 

Högkänsliga får ofta fysiska reaktioner

För mig reagerar min kropp mycket starkt efter en sådan dag. Jag känner mig nästan fysiskt sjuk när jag lämnar sjukhuset. Jag är som ett asplöv inombords och känner mig febrig. Tårarna bränner bakom ögonlocken och jag vill bara sova för jag är extremt trött. Det är som ett tryck som byggs upp inifrån och som behöver få släppas ut i tårar och i att bara få sova….massor av känslor som behöver få komma ut.

Många högkänsliga känner säkerligen igen sig i min fysiska reaktion när de blir överväldigade. Det som är viktigt är att se det och att omfamna det med acceptans, att ta hand om sig själv.

Jag åkte hem och bäddade ner mig i sängen och tog det sedan lugnt resten av dagen. Idag är jag fortfarande mycket trött så återhämtning står på schemat för att ladda upp energidepåerna igen. 

Lyssna inte till din inre kritiska dialog

Jag vet att många inte lyssnar in sin kropps behov i de här lägena. De lyssnar tyvärr till sin inre kritiska röst som piskar på dem med destruktiva kommentarer som kan låta så här:

Var inte så himla känslig. 
Nu får du ta och rycka upp dig. 
Vad larvig du är.
Men herregud det finns dem som har det värre, vad klagar du över. 
Det är bara att bita ihop, kom igen nu.


Fina du. Omfamna din högkänslighet, du är okej precis som du är. Du har rätt att känna som du gör. Det är inget fel på dig, det är så här du fungerar som högkänslig. Vi känner mer och bearbetar det på ett djupare plan så vi behöver mer tid för återhämtning. Desto snabbare du finner tid för återhämtning, desto snabbare får du energin tillbaka. Ta dig själv och dina känslor på allvar. Sätt gränser och finn tid för återhämtning.

Och till sist….vi har inte en aning om vad som kommer att hända i morgon så LEV idag! Krama dina nära och kära en extra gång och tala om för dem hur mycket de betyder för dig. All kärlek till dig ❤️

Om du känner igen dig får du gärna lämna en kommentar om hur det är för dig. Tar du hand om dig eller går du emot dina behov?

Ulrika

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln