ulrikahederberg

Presationsprinsessan Jenny känner sig ofta som en bluff

Jenny och bluffsyndromet

Prestationsprinsessan Jenny har en ansvarsfull roll på jobbet och det gillar hon verkligen. Hon har höga krav på sig själv och i sin tur på andra, hon gillar ordning och reda.

Hon vill uppfattas som professionell och då kräver hon även det av andra. Hon är snabb i tanken och har en unik förmåga att zooma ut och se helheten vilket gör att hon snabbt ser problem och hur de kan lösas.

Ofta är hon mycket snabbare än alla andra och känner sig lite frustrerad över att de inte ser det hon ser. Men trots Jennys kompetens så känner hon sig ofta som en bluff, att hon inte är tillräckligt bra.

Känner du igen dig?

Att känna sig som en bluff är mycket vanligt för en Prestationsprinsessa. Åh yes, I’ve been there. Hur är det för dig? Har du någon gång haft känslan av att vara en bluff? Hur hanterade du det?

5 sätt att hantera Bluffsyndromet

 1. Spara ”bevis” på att du faktiskt är bra på det du gör. Spara på positiva kommentarer, tack för hjälpen mail, beröm, positiva referenser etc. som bevis på att du gör ett bra arbete och är kompetent inom ditt område. Spara det i en mapp. Läs det när du känner dig som en bluff.
   
 2. Skriv ner saker du faktiskt har åstadkommit tack vare din kompetens. 
   
 3. Sluta jämföra dig med andra. Du ser bara det yttre men vet inte vad som pågår inombords, de känner troligtvis som dig mellan varven. Du är kanske personen som de jämför sig med.
   
 4. Du behöver och kan inte kunna och veta allt. Ha inte så höga krav på dig själv, ta ner dig själv på jorden. De har anställt dig på grund av din kompetens och vet att du inte kan allt, för det kan ingen. Var nyfiken på att lära dig det du inte kan.
   
 5. Var konkret i din inre kritiska dialog, skriv ner följande:
 • Vad exakt är det du tvivlar på om dig själv i din yrkesroll, där du ,känner dig som en bluff? Skriv ner det på en lista.
 • Ställ dig sedan frågan till varje punkt på listan (om du fick någon lista) om det verkligen är sant? Kan du verkligen inte det som står på listan? 
 • Ställ dig sedan nästa fråga om det verkligen är DU som ska kunna det eller är det någon annans ansvar?
 • Om det är du som ska kunna det. Ta hjälp och lär dig det. 

  2 april startat en ny omgång av kursen PRESTATIONSPRINSESSAN du kan läsa mer om den genom att KLICKA HÄR.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln