ulrikahederberg

Högkänslighet är medfött

högkänslighet

Känner du igen dig?
Får du en klump i magen som kan sitta kvar länge när du har sagt ifrån till någon? Märker du direkt när någon blir sårad av en kommentar medan andra bara pratar vidare? Då kanske du tillhör de 20 procenten som är högkänsliga eller HSP, highly sensitive person på engelska.

Ingen diagnos
Det är ingen diagnos utan ett personlighetsdrag. Högkänsliga föds med ett känsligare nervsystem, tar in fler intryck och bearbetar dem djupare än många andra. Högkänsliga har ett mindre skyddande filter för sin omgivning, allt de upplever går rakt in. 

De har exempelvis svårt se våld på Tv då de kan uppleva känslan som verklig. De tar lätt på sig ett globalt samvete och skuld för miljö och fattigdom. De känner starkt med drabbade och utsatta i samhället och i världen. De tar med andra ord in och känner mycket mer än andra människor.

Trötthet
En högkänslig person blir mycket trött efter ett möte som varar länge eller när det är stressigt. Det blir för många intryck i nervsystemet. Det beror på att högkänsliga registrerar fler nyanser och tar in saker på ett djupare plan. Vid överstimulering kan en högkänslig person må dåligt, bli trött, lättirriterad och är inget vidare empatisk.

Ett sätt att hantera det är att tänka på att kvalitet är viktigare än kvantitet. Återhämtning och tid för reflektion är A&O.

Forskning sedan 1991
Den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron introducerade begreppet HSP och har forskat i ämnet sedan 1991. Hon har även skrivit bästsäljaren The Highly Sensitive Person. Hennes studier visar att högkänslighet är medfödd.

Vill du ha mer info?
Klicka HÄR för mer information.

Ha det bäst!
Ulrika

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln