ulrikahederberg

Högkänslig och högpresterande i riskzonen?

högpresterande prestationsprinsessa

Högkänslig och högpresterande i riskzonen för utmattning.

Vi som är högpresterande och högkänsliga ligger verkligen i riskzonen för att bli utmattade. Men vad är hönan och vad är ägget? Vad är det som gör att vi blir utmattade? Är det högkänsligheten eller är det prestationerna? Självklart  är det en kombination men jag ska nu dela med mig av hur det har varit för mig och mina insikter som förändrade mitt liv.

Prestationsprinsessan är den
som drev mig till gränsen.

För mig är kärnan till att bli utmattad min inre Prestationsprinsessa. Det är hon som piskar på mig att göra saker, att leverera, att prestera, att ha kontroll, att allt ska vara perfekt d.v.s inget good enough här inte.

Hon har mycket svårt att sätta gränser. Hon säger ja, fast hon egentligen inte vill. Hon behöver egentligen vila eller så har hon helt enkelt inte lust, men hon har inte lärt sig att säga nej så hon säger ja.

Säger hon nej får hon dåligt samvete och den inre kritiska dialogen tar fart om hur dåligt gjort det var av henne att säga nej och att de nu kanske tycker illa om henne.

*Läs gärna om Prestationsprinsessan Jenny här i bloggen på måndagar och torsdagar.

Prestationsprinsessan skapas
under vår uppväxt.

Vi formas under vår uppväxt. Vi får beröm i allt vi är duktiga på men inte så mycket när vi bara är dem vi är, när vi inte presterar. Så vi lägger omedvetet vårt värde i våra prestationer. Som barn vill vi bli sedda och då gör vi mer av det som vi blir sedda i exempelvis prestera, vara duktiga och snälla.

Självklart får vi inte med oss det av illvilja, utan det är så familjemönster och samhällets normer förs vidare. Av ren okunskap skulle vi kunna säga. Vilket är positivt, då du nu har möjligheten att bryta det mönster och föra andra normer och värderingar vidare till dina barn för att stärka deras självkänsla.

Idag lever vi i ett prestationssamhälle som verkligen utmanar oss högkänsliga som behöver sätta gränser och finna tid för återhämtning. För om prestations-prinsessan kräver för mycket av oss så tar vi slut som högkänsliga. Att få återhämtning är A&O för oss högkänsliga, vi måste få tid att processa och bearbeta våra intryck i vår yrkesroll och privat.

Mitt uppvaknande

När jag via psykosyntesen fick lärdomen om delpersonligheter (roller) och att jag hade en stark prestationsprinsessa så förändrades mitt liv. NU förstod jag varför jag agerade som jag gjorde och att jag kunde förändra det. I och med att jag kunde börja arbeta med min prestationsprinsessa så fick jag mer ork, för att jag kunde börja sätta gränser och ge utrymme för återhämtning. 

Där fick ni svaret på varför jag ser prestationsprinsessan som kärnan till utmattning. När vi istället lär oss att prestera utifrån vår "inre röst" och inte utifrån andras förväntningar (som ofta prestationsprinsessan gör) så blir det en annan typ av prestation som inte suger energi. Utifrån den platsen väljer du själv vad DU vill och klarar av, utifrån hur DU mår för stunden. Du lär dig att lyssna in din kropp och känna efter och sätta gränser utifrån det.

Ett ögonblicks insikt
men ingen quick fix.

Det här är verkligen ingen quick fix men det var ett magiskt ögonblick att få insikten om att jag hade en stark inre prestationsprinsessa. Jag kommer alltid att ha henne med mig men nu är det jag som styr henne och inte tvärtom. Det har fungerat för mig att se det här. Det har tagit tid att trampa upp nya spår av vanor både i hjärnan och i verkliga livet men det har verkligen fungerat.

Idag lyssnar jag inte så mycket till min hjärna, utan jag lyssnar mer till min inre kloka röst. Den som jag inte ville lyssna till när prestationsprinsessan styrde mitt liv *ler*. Men nu är det den inre rösten jag följer, för den vet vägen.

Det kan verkligen låta flummigt och jag vet inte hur jag på ett bättre sätt ska förklara det? Kanske andra ord är din magkänsla, din intuition, dina förnimmelser etc. De små budskap du får direkt till dig om att du exempelvis borde tacka nej, du borde söka nytt arbete, du kommer att springa in i väggen om du fortsätter så här etc.

Men du skjuter undan den rösten och tackar ja, du stannar i din yrkeroll som suger energi och ja, du springer in i väggen för att du inte lyssnade till vad du borde ha gjort. Förstår du vad jag menar? Hur många gånger har vi inte sagt, jag borde ha lyssnat till min magkänsla.

Hur kan du hitta ditt sätt? .

Hoppas det här inlägget har gett dig inspiration till att fundera över dig själv och hur du fungerar. Komihåg att det här är min upplevelse och det kan vara något annat för dig. Huvudsaken är att vi hittar ett sätt att förhålla oss till vår prestationsprinsessa som fungerar för oss var och en.

Observera att du inte behöver vara högkänslig för att ha en prestationsprinsessa;)

Jag kommer inom kort göra ett inlägg om höga berg och djupa dalar, energivågorna som sköljer över oss högkänsliga mer eller mindre och hur jag hanterar dem.

Om du bor i närheten av Kolmården så får du gärna komma på föreläsningen som jag håller 1:a advent om att vara högkänslig och högpresterande. Jag kommer dela med mig av min resa och hur du kan jobba med din högkänsliga prestationsprinsessa. Självklart kan du även kontakta mig om du vill boka mig för en föreläsning. Varmt välkommen att boka din plats HÄR.

Ta hand om dig, varma hälsningar.
Ulrika

Ps. Vill du bli testpilot i den nya pilotkursen om Prestationsprinsessan? Klicka HÄR

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln