ulrikahederberg

Prestationsprinsessan känner sig som en bluff...

Jenny på arbetet

Jenny har en ansvarsfull roll på jobbet och det gillar hon verkligen. Hon har höga krav på sig själv och i sin tur på andra, för hon gillar ordning och reda. Hon vill uppfattas som professionell och då kräver hon även det av andra.

Hon är snabb i tanken och har en unik förmåga att zooma ut och se helheten vilket gör att hon snabbt ser problem och hur de kan lösas. Ofta är hon mycket snabbare än alla andra och känner sig lite frustrerad att de inte ser det hon ser.

Men trots Jennys unika förmåga och kompetens så känner hon sig ofta som en bluff, att hon inte är tillräckligt bra. Hon är rädd för att någon snart ska komma på henne.

The imposter syndrome – bluffsyndromet

Att känna sig som en bluff är mycket vanligt för en Prestationsprinsessa. Åh yes, I’ve been there. Hur är det för dig? Har du någon gång haft känslan av att vara en bluff? Hur hanterade du det?

The imposter syndrome – bluffsyndromet – är ett begrepp som myntades av amerikanska psykologer på 1970-talet. Sedan dess har det kommit såväl böcker som psykologiska studier i ämnet. Personer som lider av bluffsyndromet tror ofta att merparten av deras framgångar beror på yttre faktorer såsom tur och tillfälligheter, snarare än talang och kompetens.

Det är inte konstigt om du känner igen dig. Tvärtom. Fenomenet förekommer i allra högsta grad bland arbetsledare och chefer. Nästan varannan chef har känt sig som en bluff på jobbet, visar en undersökning som Chef har gjort bland 425 chefer. Fyrtio procent uppger att de någon gång har känt att de nått sina mål genom tur och tillfälligheter, snarare än skicklighet och kompetens.

Andra studier visar att 70 procent av alla människor förr eller senare oroar sig över att bli avslöjade, genomskådade i sina tillkortakommanden.

5 sätt att hantera bluffsyndromet

På söndag skickar jag ut ”Fem sätt att hantera Bluffsyndromet” i veckans inspirationsbrev. Vill du ha det så anmäl dig för brevet HÄR.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln