DEN SJUKA JOBBSTRESSEN!

Den sjuka jobbstressen
ARBETSGIVAREN KAN INTE TA HELA ANSVARET!
Den 31 mars fick vi en ny viktig arbetsmiljölag med nya föreskrifter mot ohälsa som du kan läsa mer om genom att KLCKA HÄR och även se filmen.
DU HAR ETT EGET ANSVAR!
Jag tycker det är fantastiskt bra att ohälsan nu tas på allvar. Jag hoppas verkligen att de ansvariga på arbetsplatserna kommer att arbeta med detta och att de nya bestämmelserna inte bara blir en skrivbordsprodukt.
Men hela ansvaret kan inte ligga hos arbetsgivaren. Nu tänker jag på sammanhang där vi pratar om stress, hög arbetsbelastning och risken för att bli ”utbränd” (eller utmattad som är ett mer korrekt ord).
Ska vi kunna förändra dessa arbetsförhållanden måste det handla om ett samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Hur tänker jag då?
Jo, om du själv inte vet var din gräns går, hur ska då din arbetsgivare kunna veta?
VEM ÄR DET SOM SVARAR CHEFEN? ÄR DET DU ELLER EN AV DINA ROLLER?
Du kanske har en stark presterare inom dig som vill leverera på topp och som per automatik säger ”ja” till ansvar och arbetsuppgifter utan att bry dig om vad du egentligen klarar.
Eller är du ”den duktiga flickan/pojken” som vill att alla runt omkring dig ska må bra och som alltid ställer upp och finns där för andra?
Om du inte är medveten om att du har de här rollerna och att det är de som driver på dig, så kommer du inte att våga berätta för chefen när det är för mycket och att du behöver avlastning.
Du berättar inte att:
- du kommer hem och kraschar på soffan efter varje arbetsdag.
- att du inte orkar med aktiviteter på helgen för du behöver sova och vila för att orka med att jobba kommande vecka.
- att du har börjat glömma bort saker som du ska göra.
- att du har tappat tron på dig själv, du känner dig som en bluff.
Du tror kanske att om du berättar kommer chefen att tycka att du är svag, och vem vill ha en svag anställd?
Du har en föreställning om att ditt värde ligger i dina prestationer, att du ska ställa upp och vara lojal. Om du inte gör det så blir du inte omtyckt och uppskattad (tror du).
Så du biter ihop och trycker undan alla varningssignaler och besvarar chefens orosfråga om hur det är med dig, med ett glatt.
– Allt är bra med mig, det här fixar jag, inga problem.
DU HAR VARIT STARK FÖR LÄNGE!
Det är så klart inte din inre sanna kärna som svarar chefen, utan det är din starka presterare som alltid vill leverera på topp. Egentligen har du varit stark och högpresterande för länge och mer än många andra, så din energi börjar ta slut. Men den här rollen, som högpresterande, sitter så hårt i dig så att du kanske inte ens själv är medveten om hur mycket den styr dig.
Är du dessutom högkänslig är du än mer utsatt av stress och press. I så fall känner du in din omgivnings, och även företagets, behov. Och du vill ju inte att någon ska bli drabbad på grund av att du inte orkar med din del av jobbet. Som högkänslig behöver du också tid att processa all information på djupet, vilket är svårt i en överbelastad arbetsmiljö. Så stress sliter extra hårt på dig.
DAGS FÖR DITT EGET, INRE LEDARSKAP ATT TA ÖVER
Det är en fantastisk tillgång att vara högpresterande och högkänslig. Men du måste kunna hushålla med energin, du kan inte ”gasa järnet” hela tiden för då tar du slut. Ja, även om det är lustfyllt att vara mitt i flödet och känna sig oumbärlig, så måste du sakta ner ibland.
Jag tror lösningen är att arbetsledning och anställda samarbetar och har en öppen dialog om hur vi mår och vad vi behöver. Hur vore det om vi skapade en företagskultur där vi kan vara genuint sanna mot varandra? En miljö där chefen som frågar hur du har det, kan vara säker på att du ger ett ärligt svar.
För dig som anställd förutsätter det att du är medveten om din inre presterare och din högkänslighet och att du vågar stå för det. Att du vågar svara på chefens fråga att du har presterat för mycket och för hårt på sistone och behöver få avlastning.
För arbetsgivare gäller det inte bara att lyssna utan också att ha beredskap för att förändra i organisation och ansvarsfördelning så att det blir rimligt för alla, inte bara för en del.
Kan vi förändra arbetsklimatet kan de höga sjukskrivningstalen sjunka och då får vi i slutänden ett arbetsliv där alla mår bra.
TILL DIG SOM CHEF
Även chefer bränner ut sig. Hur kan du som chef vara en förebild? Och hur kan du som ägare eller vd i företaget vara den som visar cheferna vägen?
Visa dina anställda att det är okej att sätta gränser – genom att själv respektera ditt eget behov av rimliga arbetsvillkor.
Gå själv hem i tid, skicka inte arbets-mejl under kvällar och helger, stressa inte runt och svara ”jag hinner inte”, när folk vill dig något.
Förändring kan börja med bra förebilder. Chefen måste föregå med gott exempel.
STÅ UPP FÖR DIG SJÄLV OCH DINA BEHOV
Var sann mot dig själv och våga uttrycka det du känner! Din ärlighet kommer att inge respekt och då lyssnar omgivningen. Det som du tror är svaghet är egentligen styrka. Det är modigt att säga ifrån och sätta gränser.
Jag fick häromdagen höra om en kvinnlig chef som gick till sin chef och berättade att hon snart inte orkar längre. Hon vågade vara sårbar (stark) inför sin chef och be om hjälp. Hon fick snabbt en längre ledighet för återhämtning. De kunde tillsammans planera ledigheten så att allt kunde flyta på bra trots hennes frånvaro.
Dessa två personer tycker jag är förebilder som visar respekt för varandra. Den ena genom att vara ärlig med sin upplevelse och den andra genom att lyssna och ta det på allvar.
Våga visa vägen till ett hälsosammare företagsklimat! Allt börjar med dig själv. Var ärlig mot dig själv och din arbetsgivare med hur du mår, du är värdefull.
SAMMANFATTNING
- Du har ansvar för att sätta gränser.
- Arbetsgivaren har ansvar för att lyssna och respektera det du säger.
- Ni har ett gemensamt ansvar för att förändra arbetsvillkoren.
VÄRNA OM POTENTIALEN
Jag brinner för den potential som högpresterande och högkänsliga personligheter besitter. Men med deras stora lojalitet och driv ligger de konstant i riskzonen för att bli utmattade, om de inte lär sig att hantera sin roll och hur de ska förvalta den kraft de besitter.
Är du intresserad av en föreläsning om hur det är att vara högpresterande och högkänslig och hur det går att skapa en hållbar och mänsklig arbetsplats? Kontakta mig via mejl: info@ulrikahederberg.se
VILL DU LÄRA DIG HANTERA DIN INRE PRESTATIONSPRINSESSA SOM PISKAR PÅ DIG?
Kursen "Konsten att räcka till som Prestationsprinsessa" har hjälpt många kvinnor till ett inre lugn där de gör medvetna val som de mår bra av. I höst börjar en ny kurs om du vill skapa en förändring med större lugn och välmående.
DIN KLOKSKAP BEHÖVS
Hur skulle du vilja se en hälsosam arbetsplats? Har du tips på förebyggande åtgärder? Jag vill gärna ta del av dina tankar, här i en kommentar, på Facebooksidan eller skicka mig ett mail. Stort tack på förhand.
Hälsningar
Ulrika Hederberg
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Agneta Björck » Varför är New Zenler bra?: ”Vill gärna prova :)”
-
Karin Haglund » Varför är New Zenler bra?: ”Hej! Just använt länken ovanför för att testa New Zenler. Spännande. Har sökt oc..”
-
Azadeh » Är du medveten om din Prestationsprinsessa?: ”Så bra skrivet, hög igenkänningsfaktor! ”
-
Gunnel » Vad kan du sälja online som ger dig friheten att styra din tid?: ”Hej! Hittade sidan här just nu, den verkar intressant. Jag skulle vilja lage en ..”
-
Lasse Frid » Hur du lägger upp din kurs eller medlemsportal online: ”Väldigt spännande! Två frågor: Jag kan se risken med att he en extern, utländsk ..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
högprestarande överväldigad vad är meningen med livet? semester, högkänslig, återhämtning, förväntningar, känslan av otillräcklighet hitta din mening i livet återhämtning tankar konsten att räcka till hjärnspöken våga synas starta eget julstress högkänslighet duktig flicka högpresterande prestationsprinsessa högkänslig prestationskrav hsp high sensitive person meningen med livet utveckling att följa sitt hjärta högkänslig, starta företag, följa sitt hjärta nätverkande vad innebär det att skapa ett liv utifrån din inne byta yrke inre längtan passion tankesabotörer amelia hjärnan