ulrikahederberg

ÄLTAR DU HÄNDELSER? Idag ska du få möta tankesabotören Ältaren. Ältaren vill inte släppa taget om det som har varit och det stjäl en massa energi. Motsatsen och som den håller dig ifrån är att just släppa taget. Att acceptera det du inte kan förändra, att släppa kampen.

Du ska i exemplet nedan få ser hur du kan arbeta med din ältare genom att skriva om de jobbiga känslorna och sedan försöka se nästa bästa tanke.

EXEMPEL: 
Jag är så himla besviken på att jag blev omplacerad på jobbet. De sänkte min lön med 5000 kr och jag kan bara inte förstå hur dom tänker. Ja, visst jag blev inte uppsagd som många andra men efter allt jag har gjort för företaget. All tid jag har lagt ned, alla timmar jag har arbetet över…det känns skit. Jag känner mig inte värd skiten under skorna. Många i min omgivning säger att jag ska vara glad att jag har arbetet kvar, men vad då till vilket pris? Ska de få utnyttja mig hur mycket de vill. Jag har verkligen svårt att släppa det här då jag känner mig oerhört orättvist behandlad.

Kan jag påverka det eller göra något åt det? Ja, det skulle väl vara att söka ett nytt arbete. Visst skulle jag även kunna uttrycka min känsla för personalchefen så att jag kan få göra min röst hörd, det skulle faktiskt kännas bra. Men det kanske även sätter mig i en obekväm sits men å andra sidan så är det redan obekvämt. Jag vet ju någonstans innerst inne att företaget inte är där för min skull som en social verksamhet utan att jag är arbetstagare, win win. Jag förstår att de måste spara in då det går dåligt och ja, jag fick behålla arbetet medan många fick gå, hur känner dom sig? Ja, jag kan se att jag inte kan göra något åt det förutom att byta arbete. Vill jag stanna kvar så får jag gilla läget och fokusera på att jag faktiskt fick vara kvar och se det goda i det. Det var skönt att få skriva av sig om eländet, bara det gör att det släppte lite.


​ÖVNING 1: SLÄPP TAGET

Minns tillbaka på situationer/händelser där du har känt dig illa eller orättvist behandlad och ställ dig följande frågor:
  1. Om det finns något jag har lärt mig av den här situationen vad kan det då vara? 
  2. Varför tillåter jag mig själv att den här personen eller situationen gör mig till ett offer? 
  3. Hur kan jag ändra mitt sätt att se på den här händelsen utan att göra mig själv till ett offer? 
  4. Jag har flera valmöjligheter: Behöver jag säga ifrån till den här personen? Behöver jag förändra mitt sätt att se på situationen? Annat?

Skulle du kunna acceptera att det som hänt, har hänt. Att du idag inte kan påverka det, du kan bara acceptera det och släppa taget om det.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln