ulrikahederberg

KONSTEN ATT RÄCKA TILL PÅ MORGONEN...


Här nedan kommer ett vardagsproblem som många kämpar med. Vad har DU som du kämpar med i vardagen? Dela gärna med dig i en kommentar så kan jag ta med det exemplet i ett blogginlägg framöver, tack!

ETT VARDAGSPROBLEM. 
Jenny inser i bilen på väg till arbetet efter att ha lämnat barnen på skolan, att det blev ytterligare en morgon med stress. Det resulterade i irritation och bråk med barnen. Nu får Jenny dåligt samvete och det värker i hennes hjärta. Hon tänker att barnen har inte bett om den här stressen, det är hon som vuxen som borde kunna hantera det här på ett bättre sätt. Jenny trycker ned sig själv med hårda negativa tankar och lovar sig själv att i morgon ska det bli bättre. Men morgondagen blev inte bättre och hon vet inte hur hon ska bryta mönstret.

ANALYSERA OCH FÖRÄNDRA. 
Sanningen är den att det bara är Jenny som kan göra den förändring hon vill se. Hon har redan kommit till det första viktiga steget: INSIKT, BRA!

Nästa steg är att ge sig själv tid att faktiskt sätta sig ner och fundera över hur hon verkligen vill att morgonen ska se ut och kännas. Vad skulle drömscenariot vara?

Nästa steg är att se vad det är som går fel på morgonen. Är det ett mönster som återupprepas eller är det olika händelser som skapar stressen. Börja förändra det som inte fungera.

TIPS! 

 • Fråga barnen (om de är så gamla) hur de vill ha sin morgon. Känner dom sig delaktiga så kommer de att bidra på sitt håll. De kanske behöver bli väckta tidigare för att få vakna till innan de ska gå upp. 
 • Förbered så mycket som går kvällen innan. Ta exempelvis hjälp av barnen att lägga fram kläder och packa skolväskan.
 • Gå upp 30 min tidigare. Innan du går upp så sätt intentionen för morgonen. Se dig själv vara lugn och där allt flyter på utan stress.
 • Om nu tiden trots det rinner iväg av någon oförutsedd anledning, så behåll lugnet. Det kommer inte att gå snabbare för att du stressar utan tvärtom, det skapar bara dålig energi. Världen går inte under om ni kommer någon minut försent.
 • Om det nu inte blir perfekt från början (då det tar tid att sätta nya rutiner) så ge inte upp. Det tjänar ingenting till att trycka ner dig själv med kritiska tankar då gjort är gjort. I morgon är en ny dag med nya möjlighet. Analysera vad som gick fel och justera det nästa morgon.
   

HAR DU EN FÖRESTÄLLNING? 
Att det blir en stressig morgon kan bero på flera saker, inte bara brist på planering. Du kanske har en föreställning om allt ska vara ett rosa skimmer med familjen på morgonen, men det är sällan så när alla är trötta och har olika behov. Att bara se och acceptera det kan minska irritation och stress.

Jag personligen tjatade på min son var 5:e minut om att han skulle gå upp, vilket irriterade honom massor. När jag frågade honom hur vi skulle få vår morgnar bättre så sa han: 

Sluta tjata, det är irriterande. Det räcker att du säger till en gång. 

Jag frågade om han då lovade att faktiskt gå upp och hinna i tid och han svarade JA!. Så blev det. Svårare än så var det inte (!) 

Du kan använda dig av tipsen även till andra stressade situationer du vill förändra:

 • Kommunikation om förväntningar.
 • Förberedelse.
 • Intention.
 • Andas - Håll lugnet.
 • Utvärdera - Justera.
   

KONSTEN ATT RÄCKA TILL. 
Den 30 april startar kursen Prestationsprinsessan. Du är varmt välkommen om du vill skapa en mer meningsfull vardag utan stress, där du faktiskt räcker till. 

Ps. Du har väl inte missat att jag har en FB-sida där jag är aktiv med inspiration och tips. Varmt välkommen till: https://www.facebook.com/soulfullifeandbusiness/

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln