ulrikahederberg

Ett möte med två främlingar

Idag gick det inte undgå samtalet vid bordet bredvid mig vid lunchen i vackra Vadstena. Ett äldre par (närmre 80 år) som nyligen har träffats sitter och samtalar om livet. Det slår mig vad snabbt utvecklingen går framåt och hur det för 50-60 år sedan var fysiskt tufft på arbetsmarknaden och deras kroppar fick slita hårt. Jag hör hur hon berättar om att städjobbet hon hade var det tyngsta hon någonsin har haft och hennes fingrar var svullna efter en dag på arbetet. Han berättar hur han åkte till Amerika för att söka lyckan och hoppade på Greyhound bussar och tog sig framåt västkusten. Vilken modig man, helt själv. Tänk vad viljan till att få det bra kan driva oss till att vara modiga nu som då.

De pratade även om kärleken och att han inte har upplevt den där ”känslan, pirret i magen” men att han trots det har haft många bra år tillsammans med de kvinnor han har haft. Kvinnan svarar att hon visst tror på det och att hon även tror på själavandring. Han skrattar och tror absolut inte alls på själavandring. Hon svara lugnt:
- Men låt mig få tro det om jag nu tror på det. Han svarar respektfullt (och sväljer lite sitt skratt) att självklart får hon det. 

Jag får lyssna på ett vackert samspel mellan två nyfunna vänner som försöker lära känna varandra. Behovet att få visa vem man är och vad man tror på och att få bli respekterad för det. Jag hade gärna velat delta i samtalet men jag ville inte störa dom. Och nej, jag "tjuvlyssnade" inte, vi hade borden bredvid varandra så det var helt omöjligt att inte höra.

Jag känner istället tacksamhet över att ha fått en liten glimt ur det som varit och känner glädje över att vi har så mycket bättre förutsättningar i våra liv idag mot förr. Vi har så många fler bekvämligheter idag som vi tar för givet, men det var inte länge sedan det var svårt att få el, vatten, toalett, flyg etc. Jag känner mig tacksam över att kunna arbeta från vart jag än befinner mig med min dator oavsett vart jag befinner mig i världen. Det ger mig en frihet som jag älskar. Tack för en fin dag Vadstena.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln