ulrikahederberg

ATT SLÄPPA TAGET OM NÅGOT SOM SKAVER

Att släppa det du ältar.
I dag när jag var på min dagliga powerwalk så tänkte jag mycket på att släppa händelser som jag inte längre kan påverka. Det kan vara vad som helst, men du vet det där som du går och ältar och som du inte kan släppa taget om. Du retar dig på det, är arg, frustrerad mm. Oavsett vad det är så tar det mycket av din energi och det får dig inte att må bra. Jag tror du känner igen dig, vi har alla mer eller mindre varit där.

Till dig som är där nu.
Försök att släppa det. Det är redan gjort och det kanske t.o.m. var för länge sedan, du kan inte få det ogjort, du kan inte ändra på det som hände, du kanske till och med inte kunde påverka det alls. Oavsett, du kan inte få det ogjort så välj att släppa det. DU är inte VÄRD all den negativ energi det tar från dig. Du är värd att må bra, njuta av nuet och se framåt.

Det kan låta enkelt men ibland är det enkelt om det inte har att göra med stora traumatiska händelser som övergrepp mm. som kan behöva bearbetas terapeutiskt. Nu menar jag vardagshändelser som skaver exempelvis konflikter, uppsägningar, någon annan fick tjänsten etc.

Ställ dig följande frågor för att se om du kan gå vidare:
 

  1. Vad är det som du inte kan släppa och varför?
  2. Vad i situationen gör att du mår så dåligt över det, var specifik?
  3. Kan du göra någonting åt det nu? Om svar ja, vad (Gör då det om det kan få dig att släppa det. Kanske du behöver säga något till någon etc.)
  4. Kunde du ha påverkat situationen på något sätt då när det hände? Om ja, hur?
  5. Skulle du istället för att hänga dig kvar vid händelsen, kunna ta med dig den lärdomen från ditt svar ovan för att sedan acceptera det som hände och sedan släppa det? Kunde du inte ha påverkat händelsen så ta lärdom av det som hände och gå vidare.
  6. Om du inte kan släppa det och gå vidare, vad vinner du på att hålla kvar vid det?
     

Acceptans
Tuffa och relativt provocerande frågor men som kan ruska om oss lite och förstå att livet sker här och nu. Varför lägga tid och energi på något som har varit och som du inte kan få ogjort. Gör en snabbanalys av det som hände för att ta lärdom av det. Men var snäll mot dig själv för just då gjorde du det du hade förmågan och kunskapen till att göra eller tyckte var rätt just då. Acceptera det och ta lärdom av det. Välj att gå vidare och fokusera på det som får dig att må bra i livet.

Du är värd att leva i nuet och inte i det förgångna, skapa dig själv en ljus framtid. // Ulrika

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln