ulrikahederberg

Vilka roller spelar du i ditt liv?

Det är en illusion att tro att vi enbart består av en personlighet bara för att vi har en kropp. Om det vore så enkelt så tror jag att vi inte skulle ha så många konflikter inom oss själva eller med andra. Så vad menar jag med det?

Delpersonligheter
Jo, jag delar psykologins studier och främst då psykosyntesens om att vi har olika delpersonligheter inom oss. Vi skulle även kunna kalla det för att vi spelar olika roller beroende på olika situationer. Men enligt psykosyntesen så kallas dom för delpersonligheter vilket jag gillar då de är delar av min personlighet och alla tillsammans skapar mitt JAG. 

Vi skulle kunna säga att vi alla har ett litet gäng delpersonligheter inom oss och oftast står en delpersonlighet i polaritet till en annan, dvs det finns en motsatt som vill komma fram och ta mer plats exempelvis: 
Upprorsmannen och den Intellektuella.
Sabotören och Esteten.
Organisatören och Slarven.
etc.
För var och en av dom utvecklar vi en uppsättnings av hållningar, gester, känslor, beteenden, uttryckssätt, vanor och trosuppfattningar.
 


När skapades våra delpersonligheter?
Våra delpersonligheter skapades under vår uppväxt just för att ta fram egenskaper som du var i behov av just då för att bli sedd eller för att inte bli sedd. Det är inlärda reaktioner på våra grundläggande behov: överlevnadsbehov, behov av kärlek och gillande och behov av självförverkligande. 

Många delpersonligheter är värdefulla i många situationer, men många sabbar i själva verket just det behov som de en gång fått i uppdrag att fylla.

Exempel: 
Om du blev mobbad under din uppväxt så kanske du försökte göra dig osynlig för att slippa bli utsatt, det var en överlevnadsstrategi. Du drog dig undan och du var tyst, du tog ingen plats. Den delpersonligheten kanske du kallar för ”Tillbakadragaren”. Om den får styra ditt vuxna liv så håller den dig tillbaka i livet för du behöver inte gömma dig längre. 

Men om du blir medveten om din delpersonlighet och arbetar med den så kommer du kunna acceptera den delen av dig och även använda dig av den när det behövs dvs göra den till din styrka ex. "Tillbakadragaren" kanske har gett dig kvalitéer som att du är bra på att inkludera människor i en grupp och att du är bra på att lyssna?

Frigör blockeringar.
Personlig psykosyntes handlar om att finna sitt centrum. När delpersonligheter möts i en syntes (när vi kan få de motsatta delpersonligheterna att mötas) blir det enklare att balansera motstridiga känslor och impulser. Att arbeta med sina delpersonligheter kan frigöra blockeringar som håller dig tillbaka i livet. 

Så vad hänger du med för delpersonligheter?
Vill du veta mer så kan du nu testa på webbkursen gratis i 2 veckor och under kursavsnitt 2 får du utforska dina delpersonligheter. Låter det intressant så fyll i din mail här nedan, varmt välkommen.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln